PAPAYA - en vitaminbomb
Papayafrukten är en utmärkt källa för vitaminer, mineraler och enzymer. Den mogna frukten innehåller en god mix av antioxidanter och vitaminerna C, E och A (betakaroten) tillsammans med folat och kalium.
Enzymet Papain
Det största användningsområdet har fruktens enzym Papain, som är inflammationshämmande. Enzymet är närbesläktat med de enzym som finns i ananas och grön kiwi. Man kan få en lätt brännande känsla på tungan om man äter mycket av dessa frukter, vilket visar på kraften i frukten.
Enzymet Papain har länge kallats "en biologisk skalpell" och är, tillsammans med fikon, omskrivet redan i Gamla Testamentet för sina förmågor att rengöra sår och påskynda läkningen av dessa. Frukten har använts länge på alla slags hudåkommor, inklusive sår och skabb, inom folkmedicinen i bland annat Mexiko och Polynesien.
Papaya i hudvård
Papaya är rik på både A-, E- och C-vitamin som bl a ökar genomblödningen och därmed cellförnyelsen i huden samt påskyndar såväl sårläkning som kollagen-syntesen. Enzymer som Papain splittrar proteinet keratin som håller kvar döda hudceller i hornlagret. Det här resulterar i att hård vävnad löses upp och torra hudflagor lossnar utan att påverka den omgivande levande och friska huden.
Sammanfattning:
- Antiinflammatorisk
- Rik på vitamin A, E och C
- Mjukgör huden
- Ökar genomblödningen
- Påskyndar cellförnyelsen